Välkommen! Vilken typ av kund är du?

Logga in

Om din inloggning inte längre fungerar, v.v. välj "Glömt lösenord" eftersom vi nyligen uppdaterat vår hemsida.

Logga in

Skapa inloggning

Skola, förening eller företag Privatperson Glömt lösenord?

Video-film:

Bra ergonomiska tips!En ergonomisk arbetsplats är mer än ett höj- och sänkbart skrivbord och en bra stol. Idag finns många redskap för att skapa en ergonomisk arbetsplats. Rätt belysning, dämpande golvunderlag och tillräckligt skärmavstånd är alla viktiga komponenter för god ergonomi. Se också till att utnyttja den flexibilitet som din arbetsplats har.


Med dessa tips och hjälpmedel kan du optimera din arbetsplats och skapa förutsättningar för en bra, ergonomisk arbetsställning:

Bildskärm
Placera bildskärmen på cirka en armlängds avstånd. Vår syn styr hur vi håller vårt huvud, så ett bra tips är också att sänka skärmen så att du har ögonen i höjd med övre kanten, då blickar du nedåt och huvudet hålls i en bekväm ställning. Genom att titta något nedåt slappnar ögonen också av och blir mindre torra. För att enklare kunna justera skärmen kan den placeras på en monitorarm.

Mus & Tangentbord
Ha musen nära tangentbordet så att du har armen nära kroppen och håll armen rak. Undvik att vrida handleden. Ett alternativ till en vanlig mus är en ergonomisk mus, som gör att du arbetar centrerat med händerna och vilar handlederna. Försök också lära dig att använda kortkommandon på tangentbordet till de uppgifter du utför ofta.


Belysning
Dålig belysning kan leda till ont i kroppen, då det gör att du sitter i en konstig position för att se tillräckligt. Med lagom stark, jämn belysning undviker du både ont i kroppen och ansträngda ögon. En skrivbordslampa är bra att placera till vänster om du är högerhänt och till höger om du är vänsterhänt, då undviker du att din hand skuggar det du skriver.


Ergonomisk ståmatta
För stående arbete är det viktigt med rätt underlag för att inte slita på kroppen. En ståmatta är mjuk, avlastande och dämpande och ger en god belastningsergonomi.


Skrivbord

Arbetsbordet bör vara i en höjd som gör att du kan sitta avslappnat i axlarna med armbågarna i 90 graders vinkel. Ett för högt bord leder till att man drar upp axlarna medan ett för lågt bord leder till att man hänger mer med huvudet och orsakar spänningar i nacke och skuldror. Det finns också underarmsstöd att fästa på skrivbordet för att luta underarmarna mot.
 

Kontorsstol
Se till att utnyttja de inställningar din stol har för att anpassa den just för dig. Stolen ska vara inställd så att du når ner med båda fötterna i golvet. Sitt långt bak på stolen och tippa gärna sitsen något neråt i framkant så att du får en lätt sluttande position, då främjas blodcirkulationen i benen. Det kan också vara bra att byta ut stolen mot en ergonomisk pall eller sadelstol då och då för att bygga upp kroppens hållning och muskulatur.

 

Logga in

Skapa inloggning

Glömt lösenord?

Skapa inloggning

Skola, förening eller företag

Privatperson

Om du vill skapa en inloggning för skola, förening eller företag, eller om du redan är kund och vill koppla en användare till ett befintligt avtal, vänligen mejla oss på web@abaskol.se eller ring vår kundtjänst på 040-680 50 10.

Användaruppgifter & lösenord

Ange 10 siffror Mobilnummer för SMS-avisering

E-postadressen används som användarnamn

Leveransadress

Fakturauppgifter

Gäller ej kommunal verksamhet

Referensnummer

Referensnummer får högst vara 30 tecken

Skapa inloggning

Glömt lösenord?